Cleaner Menang Lawan PERKESO

CLEANER MENANG LAWAN PERKESO

Puan Valarmathy telah dinafikan hak untuk perlindungan dibawah Skim Bencana Pekerja dengan alasan dia telah melakukan lencongan semasa menghantar rakan sekerja nya pulang kerumah dari tempat kerja.

Tetapi hari ini, Mahkamah Tinggi KL telah memutuskan bahawa tolakan rayuan telah ditarik semula setelah peguam Valarmathy iaitu Vivian, Beatrice dan New Sin Yew mengemukakan hujah hujah yang munasabah bagi pihak cleaner.

Kemenangan ini akan membantu kaum pekerja yang lain untuk dilindungi dengan lebih meluas oleh Skim Bencana Pekerjaan di masa hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Isu penting mesyuarat nasional JPKK – vaksin, potongan gaji dan salahlaku pihak sekolah

Hari ini Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) telah mengadakan mesyuarat Nasional. Pekerja dari Perlis, Kedah, Kelantan, Pahang, Selangor, Perak, Melaka, Negeri Sembulan, Johor dan Wilayah Persekutuan menghadiri mesyuarat ini, Antara isu utama yang dibawa dalam perbincangan adalah 1. Mengapa Vaksin masih belum diberikan kepada Pengawal Keselamatan di sekolah yang merupakan kumpulan yang paling terdedah dengan […]

M. Kulasegaran menyarankan polisi sistem kontrak mengikut cara Pulau Pinang

JPKK & Kesatuan Pekerja Swasta Hospital Kerajaan berjumpa dengan bekas Menteri Sumber Manusia, YB M.Kulasegaran, bertujuan untuk mendapatkan sokongan beliau dalam usaha menghapuskan sistem kontrak bagi khidmat sokongan ‘frontliner’ di bangunan kerajaan. Beliau menyarankan supaya pelaksanaan polisi ini dilakukan mengikut cara kerajaan negeri Pulau Pinang, dimana kerajaan negeri terus mengupah pekerja dibawah pentadbiran sekolah (pengetua) […]

Font Resize
× Ada aduan? Hubungi SiAP!