Krisis Covid-19: Peranan Pendapatan Asas Sejagat dan Skim Jaminan Kerja

*Krisis Covid-19: Peranan Pendapatan Asas Sejagat Dan Skim Jaminan Kerja*

Keadaan ekonomi negara serta global semakin hari semakin tenat dengan virus Covid-19 menjejaskan sumber pendapatan seluruh rakyat dunia. Pada masa ini, sebahagian besar golongan pekerja hilang sumber pendapatan dan berdepan dengan ekonomi masa hadapan yang mungkin terbelenggu dengan kemelesetan.

Memandang situasi sebegini, ramai golongan intelektual berbincang bahawa sistem ekonomi alternatif diperlukan untuk menampung kehidupan orang ramai pada masa krisis seperti sekarang dan juga untuk mengatasi ketidakimbangan pendapatan. Dua idea yang sering disebut-sebut ialah Pendapatan Asas Sejagat (Universal Basic Income, UBI) dan Skim Jaminan Kerja (Jobs Guarantee Scheme).

Apakah kelebihan dan kekurangan idea ini? Adakah sesuai untuk kita laksanakan di Malaysia? Sertailah kami untuk berbincang tentangnya. Butiran program ini adalah seperti berikut:

*Tarikh: 27 Mac 2020*

*Masa: 8.00 malam – 8.40 malam*

*Tempat: Facebook Live, Page Facebook Pemuda Parti Sosialis Malaysia*

https://www.facebook.com/PemudaPSM/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

⚖️ SIRI LATIHAN UNDANG-UNDANG PEKERJAAN ⚖️

⚖️ SIRI LATIHAN UNDANG-UNDANG PEKERJAAN ⚖️(percuma & terbuka kepada semua) Banyak kekeliruan berterusan mengenai beza perkhidmatan untuk kontrak (contract for service) dengan perkhidmatan kontrak (contract of service). Walaupun perbezaan dari sudut kata itu jelas, tapi ada perbezaan besar dalam makna dan kesan terhadap pekerja. Oleh itu, JPKK & PSM menjemput semua untuk hadir ke sesi […]

Boleh ke majikan potong gaji semasa PKP?

Boleh ke majikan potong gaji semasa PKP? Kami terima banyak aduan mengenai majikan mahu potong gaji dari pekerja pembersihan sekolah. Apa tanggungjawab majikan untuk jaga pekerja? Tonton video dibawah untuk penjelasan lanjut. Jangan lupa kongsikan bersama rakan pekerja supaya mereka tahu hak mereka! Dr Radzi Jidin Datuk Seri M Saravanan minta tolong pantau keadaan pekerja […]

Font Resize
× Ada aduan? Hubungi SiAP!