LAWATAN JARINGAN PEKERJA KONTRAK KERAJAAN (JPKK) & KESATUAN PEKERJA SWASTA HOSPITAL KERAJAAN (PSHK) KE PEJABAT UNI-MLC MEMBUKA LEMBARAN BARU

Danial, Arul, Mohamed Shafie, Sivaranjani, and Selvam standing in front of a wall with repeating patterns of the logo of UNI-Malaysia Labour Centre

Hari ini satu perjumpaan mesra telah diadakan oleh JPKK & Kesatuan PSHK yang berjumpa dengan Dato Mohamed Shafie BP Mammal, Presiden Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC) untuk membincangkan kerjasama bersama dan bagaimana memperkasakan hak dan perjuangan pekerja.

Dato Mohd Shafie telah memberikan sokongan yang amat memberangsangkan kerana beliau memang tahu masalah yang dihadapi oleh pekerja dalam sistem sokongan pembersihan & keselamatan bangunan kerajaan.

Dalam perbincangan juga, Permohonan Kesatuan PSHK sebagai salah satu kesatuan dibawah gabungan UNI-MLC juga telah diterima secara bulat. UNI-MLC juga mengatakan akan memberikan sokongan kepada JPKK dalam isu membantu pendaftaran JPKK dan juga membantu dalam mengendalikan kes-kes Pekerja.

Selain itu beberapa isu pekerja di Negara juga dibincnag dimana UNI-MLC juga pernah menghadiri program gabungan Marhaen dan merupakan sebahagian daripada rangkaian Organisasi dalam memperjuangkan nasib rakyat pekerja dan rakyat tertindas di Negara ini

Delegasi JPKK dalam mesyuarat ini diketuai oleh Sivaranjani Manickam, S Arutchelvan, V Selvam, Danial Hakeem.

Mesyuarat hari ini membuka satu lembaran baru dalam kerjasama yang sudah pastinya akan membantu membina kekuatan kelas pekerja di negara kita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Sambutan May Day akan datang

Sejarah membuktikan kebangkitan kaum pekerja yang mengubah nasib kaum tertindas di dunia. Ayuh sertai Sambutan Mei 1- Hari Pekerja Sedunia. 1 bulan lagi. Jumpa anda semua pada pd 1 Mei 2023 (Isnin) di Kuala Lumpur.

Pengambilan pelatih industri

Kami, Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK), ingin mencari seorang pelatih industri/intern bagi membantu perjalanan kolektif kami.Sebarang permohonan boleh dibuat & dihantar melalui e-mail kami seperti yang tertera dalam poster di bawah.

× Ada aduan? Hubungi SiAP!