Lawatan ke sekolah-sekolah di Bentong & Karak

LAWATAN KE SEKOLAH-SEKOLAH DI BENTONG & KARAK

Pada 29hb April, JPKK telah melawat sekolah-sekolah di persekitaran Bentong dan Karak dengan tujuan untuk mengenal pasti pekerja-pekerja kontrak disitu dan memberitahu mereka tentang kewujudan JPKK dan bagaimana kami sebagai persatuan boleh membantu mereka. Kami telah melawat dalam 10 sekolah dan terdapat pekerja-pekerja yang mahu mendengar perjuangan kami dan ada yang merasakan hak mereka sebagai pekerja kontrak telah pun dijaga dan tidak berminat untuk mendengar. Kami juga hanya dapat berjumpa dengan pengawal keselamatan kerana pekerja pembersihan semua sedang bercuti.

Daripada respon pekerja, mereka mengatakan tiada masalah serta gaji dibayar mencukupi dan tepat pada masanya. Syarikat disana baru setahun memegang tender dan masih ada kemungkinan mereka tidak akan konsisten dengan kerja mereka. Tetapi, pekerja perlu sedar walaupun kontraktor sekarang beroperasi tanpa salahlaku, kontraktor seterusnya yang baru mungkin tidak akan mematuhi undang-undang akta kerja, seperti yang berleluasa di seluruh Malaysia.

Banyak kontraktor dikawasan lain yang mengendalikan pekerja-pekerja frontliner ini dengan sambil lewa, tidak kisah tentang undang-undang akta kerja, sehingga tak bayar gaji, tipu kadar bayaran overtime, tidak carum KWSP/PERKESO, tidak bagi cuti tahunan/sakit, dan pelbagai lagi. Tetapi apabila pekerja yang dianiayai cuba bersuara, mereka pula yang dimangsakan, dihukum dibuang kerja, dipindahkan jauh dari rumah, diberi surat amaran dan sebagainya.

Kempen JPKK bertujuan untuk menyuarakan tuntutan pekerja untuk penyerapan mereka sebagai pekerja kerajaan, seperti yang dilaksanakan sebelum 1997. Pada masa itu, pekerja menikmati kenaikkan gaji tahunan, pencen, elaun baju & kasut, cuti sakit/tahunan, faedah kesihatan, dan kerja tetap.

#HapusSistemKontrak #JaminanKerjaHakSemua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

38 pengawal keselamatan sekolah Perlis tidak dibayar gaji 2 bulan

38 orang pengawal keselamatan yang bertugas di premis Kementerian Pendidikan di Perlis, telah hidup dalam keadaan tanpa dibayar gaji oleh majikan mereka sejak dua bulan lalu. Pengawal-pengawal keselamatan yang diupah di bawah syarikat Wira Corps Security (M) Sdn Bhd ini ditempatkan di 10 buah premis Kementerian Pendidikan di sekitar kawasan Chuping dan Arau, Perlis, seperti […]

Font Resize
× Ada aduan? Hubungi SiAP!