Menteri Tolak Cadangan Bantuan RM300 Kepada Cleaner

MENTERI TOLAK CADANGAN BANTUAN RM300 KEPADA CLEANER

Menurut Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), bantuan ‘one-off’ ini hanyalah untuk golongan yang terdedah sahaja.

Ahli Parlimen Alor Gajah ini secara tidak langsung mengatakan yang cleaner hospital bukan lah golongan yang terdedah dalam usaha menentang COVID-19.

Beliau juga menolak cadangan kenaikan elaun khas untuk pengawal keselamatan, dengan alasan mereka telah menerima elaun khas RM200 sebulan sejak April.

JPKK berpendapat bahawa kenyataan ini tidak masuk akal.

https://www.thevibes.com/articles/news/7900/no-one-off-rm300-payment-for-hospital-cleaners-says-minister

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Pengumuman dari JPKK

*Pengumuman dari JPKK:* Salam Perjuangan. JPKK menerima banyak aduan dalam minggu ini terutamanya pekerja pembersihan sekolah yang mengadu bahawa kontraktor minta untuk hadir kerja selang satu hari ke kerja dan gajinya akan dipotong pada hari yang tidak bekerja. Pemotongan gaji ini adalah tidak sah. Tolonga suarakan kepada kontraktor. Jika kontraktor teruskan pemotongan gaji, tolong mengadu […]

Tukang cuci & pengawal keselamatan sekolah perlu divaksin segera!

Mereka lah yang bersusah payah menjaga kebersihan sekolah, sanitasi, menjaga jarak sosial & check suhu murid & cikgu. Mereka ada pekerja barisan hadapan yang dipinggirkan. Banyak juga kluster wabak tercetus di sekolah, dan tinggi kemungkinan untuk kluster baharu timbul sekiranya kita tidak ambil tindakan pembendungan. Bukan sahaja guru, tukang cuci & pengawal keselamatan juga sangat […]

Font Resize
×Ada aduan? Hubungi SiAP!