Merdeka-kan Pekerja Pembersihan, Sekuriti, Tukang Kebun, dari Sistem Kontrak!

Merdeka-kan Pekerja Pembersihan, Sekuriti, Tukang Kebun, dari Sistem Kontrak!

Menjelang ulangtahun ke-64 kemerderkaan negara dari penjajah British, golongan pekerja negara kita sedang giat melawan jajahan COVID-19. Dalam keadaan dimana ramai golongan pekerja yang tersungkur sedang cuba memulakan langkah baru membaik-pulih keadaan ekonomi masing-masing, pekerja barisan hadapan seperti doktor, jururawat & tukang cuci terus berkhidmat dengan gigih walaupun pelbagai halangan muncul berpunca dari dalam negara sendiri.

64 tahun selepas merdeka, tiada lagi rakyat Malaysia yang diacukan senjata atau terpaksa mengangkat senjata untuk mempertahankan maruah diri. Tetapi ingin kami bertanya, adakah pekerja kontrak kerajaan seperti tukang cuci, tukang kebun & pengawal keselamatan benar-benar merdeka? Apakah bentuk penjajahan yang masih mereka perlu tempuhi dalam kehidupan mereka hari ini?

Mereka masih dirantai oleh sistem kontrak yang terus membelenggu mereka dalam kemiskinan. Belenggu penghambaan yang menindas mereka masih wujud. Rantai-rantai inimenghalang mereka dari menikmati sebarang kenaikan gaji, jaminan kerja, cuti sakit. Malah, hasil titik peluh mereka disedut oleh parasit-parasit yang mengambil kesempatan keatas kepincangan sistem pengupahan kontrak, memangsakan pekerjayang bekerja keras & ikhlas hanya untuk menyara kehidupan.Pekerja masih belum menikmati kemerdekaan sebenar, selagi belum bebas dari kemiskinan yang disebabkan sistem kontrak!

Sempena ulang-tahun kemerdekaan ini, diharapkan golongan pekerja dapat sedar bahawa kemerdekaan sebenar mestidituntut oleh golongan yang dihambakan, dan golongan penjajah tidak-akan memberi semula kemerdekaan selagi yang dipijakbelum bersatu untuk bangun melawan.

#HapusSistemKontrak#JaminanKerjaHakSemua#CleanerJugaFrontliner

65 thoughts on “Merdeka-kan Pekerja Pembersihan, Sekuriti, Tukang Kebun, dari Sistem Kontrak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Sambutan May Day akan datang

Sejarah membuktikan kebangkitan kaum pekerja yang mengubah nasib kaum tertindas di dunia. Ayuh sertai Sambutan Mei 1- Hari Pekerja Sedunia. 1 bulan lagi. Jumpa anda semua pada pd 1 Mei 2023 (Isnin) di Kuala Lumpur.

Pengambilan pelatih industri

Kami, Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK), ingin mencari seorang pelatih industri/intern bagi membantu perjalanan kolektif kami.Sebarang permohonan boleh dibuat & dihantar melalui e-mail kami seperti yang tertera dalam poster di bawah.

× Ada aduan? Hubungi SiAP!