Merdeka-kan Pekerja Pembersihan, Sekuriti, Tukang Kebun, dari Sistem Kontrak!

Merdeka-kan Pekerja Pembersihan, Sekuriti, Tukang Kebun, dari Sistem Kontrak!

Menjelang ulangtahun ke-64 kemerderkaan negara dari penjajah British, golongan pekerja negara kita sedang giat melawan jajahan COVID-19. Dalam keadaan dimana ramai golongan pekerja yang tersungkur sedang cuba memulakan langkah baru membaik-pulih keadaan ekonomi masing-masing, pekerja barisan hadapan seperti doktor, jururawat & tukang cuci terus berkhidmat dengan gigih walaupun pelbagai halangan muncul berpunca dari dalam negara sendiri.

64 tahun selepas merdeka, tiada lagi rakyat Malaysia yang diacukan senjata atau terpaksa mengangkat senjata untuk mempertahankan maruah diri. Tetapi ingin kami bertanya, adakah pekerja kontrak kerajaan seperti tukang cuci, tukang kebun & pengawal keselamatan benar-benar merdeka? Apakah bentuk penjajahan yang masih mereka perlu tempuhi dalam kehidupan mereka hari ini?

Mereka masih dirantai oleh sistem kontrak yang terus membelenggu mereka dalam kemiskinan. Belenggu penghambaan yang menindas mereka masih wujud. Rantai-rantai inimenghalang mereka dari menikmati sebarang kenaikan gaji, jaminan kerja, cuti sakit. Malah, hasil titik peluh mereka disedut oleh parasit-parasit yang mengambil kesempatan keatas kepincangan sistem pengupahan kontrak, memangsakan pekerjayang bekerja keras & ikhlas hanya untuk menyara kehidupan.Pekerja masih belum menikmati kemerdekaan sebenar, selagi belum bebas dari kemiskinan yang disebabkan sistem kontrak!

Sempena ulang-tahun kemerdekaan ini, diharapkan golongan pekerja dapat sedar bahawa kemerdekaan sebenar mestidituntut oleh golongan yang dihambakan, dan golongan penjajah tidak-akan memberi semula kemerdekaan selagi yang dipijakbelum bersatu untuk bangun melawan.

#HapusSistemKontrak#JaminanKerjaHakSemua#CleanerJugaFrontliner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Siri Podcast Solidariti Selamanya EP1: Sistem Kontrak Memudaratkan Semua!

Ini merupakan episod podcast pertama kami dalam siri 3 episod yang membincangkan tentangkesan penswastaan khidmat sokongan pembersihan & keselamatan bangunan kerajaan, dan bagaimana sistem ini telah digunakan untuk kepentingan peribadi sambil menindas pekerja yang tertakluk dibawah sistem ini. Episod sulung ini lebih bertumpu kepada kesan sistem pengupahan kontrak untuk tukang cuci & pengawal keselamatan sekolah […]

Selamat Hari Malaysia! Bebaskan pekerja dari sistem kontrak!

🇲🇾(SELAMAT HARI MALAYSIA)🇲🇾 Bebaskan Pekerja Dari Sistem Kontrak! Pada 19 OGOS, Pekerja kawalan keselamatan menang KES MAHKAMAH melawan majikan yang memberhentikan kerja secara tiba-tiba di akhir kontrak.ALASAN MAJIKAN ADALAH KERANA KERJA KAWALAN KESELAMATAN ADALAH KERJA JANGKA MASA TERHAD (FIXED). 🤔Apa yang berlaku?🤔Syarikat Rahman Hydraulic Tin Sdn Bhd selaku majikan telah mengajikan Encik Sri Kavin Sananadas […]

Font Resize
×Ada aduan? Hubungi SiAP!