Mesyuarat dengan CUEPACS tentang isu pekerja kebersihan dan keselamatan

JPKK dan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam CUEPACS baru habis bermesyuarat membincangkan gerak kerja bersama dalam usaha kami membangkitkan isu pekerja kebersihan & keselamatan premis kerajaan.

CUEPACS amat prihatin dan jelas dengan isu pekerja kebersihan & keselamatan bangunan kerajaan, yang berhadapan dengan penindasan dari pihak kontraktor dan kerajaan yang lepas tangan. Kerjasama dari CUEPACS yang mewakili pekerja kerajaan seperti guru-guru & pegawai adalah amat dialu-alukan.

Kami berharap agar hubungan ini dapat ditambah-baik lagi supaya perjuangan pekerja kebersihan & keselamatan sekolah terus disepadukan dibawah satu bumbung yang sama, iaitu sebagai pekerja premis kerajaan yang tetap, digajikan secara terus, tanpa keperluan untuk dikendalikan oleh pihak berantara seperti kontraktor, sepertimana yang dinikmati oleh pekerja premis kerajaan yang lain.

#HapusSistemKontrak
#JaminanKerjaHakSemua
#CleanerJugaFrontliner

14 thoughts on “Mesyuarat dengan CUEPACS tentang isu pekerja kebersihan dan keselamatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Sambutan May Day akan datang

Sejarah membuktikan kebangkitan kaum pekerja yang mengubah nasib kaum tertindas di dunia. Ayuh sertai Sambutan Mei 1- Hari Pekerja Sedunia. 1 bulan lagi. Jumpa anda semua pada pd 1 Mei 2023 (Isnin) di Kuala Lumpur.

Pengambilan pelatih industri

Kami, Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK), ingin mencari seorang pelatih industri/intern bagi membantu perjalanan kolektif kami.Sebarang permohonan boleh dibuat & dihantar melalui e-mail kami seperti yang tertera dalam poster di bawah.

× Ada aduan? Hubungi SiAP!