Mesyuarat dengan Dr Dzulkefly Ahmad tentang penindasan semasa COVID-19

JPKK dan Kesatuan Pekerja Swasta Hospital Kerajaan baru jumpa Dr Dzulkefly Ahmad , bekas menteri KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA , yang juga merupakan ketua Selangor Task Force Covid 19 .

Tujuan perjumpaan adalah untuk membangkitkan isu cleaner & pengawal keselamatan hospital & sekolah yang ditindas sistem kontrak semasa COVID 19. Mereka diasak dengan gaji minima yang selalu dipotong tidak sah, KWSP & PERKESO tidak dicarum, cuti tahunan tiada, tiada kenaikkan gaji tahunan, mask & glove tidak cukup, penambahan beban kerja.

Proses perolehan tender yang tidak telus juga dibangkitkan oleh Kesatuan Pekerja Swasta Hospital Kerajaan . Ini untuk perhatian Dr Dzulkefly bagi menaikkan isu ini di jawatankuasa manifesto pilihanraya pembangkang, untuk serap pekerja-pekerja ini sebagai pekerja tetap. Kami juga meminta tolong agar beliau menghubungkan kami dengan menteri kesihatan yang sekarang Dr Adham Baba , supaya sama-sama dapat kita bincang cara atasi kelemahan sistem kontrak yang serba menindas bekerja B40 ini.

#HapusSistemKontrak
#CleanerJugaFrontliner
#JaminanKerjaHakSemua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Sambutan May Day akan datang

Sejarah membuktikan kebangkitan kaum pekerja yang mengubah nasib kaum tertindas di dunia. Ayuh sertai Sambutan Mei 1- Hari Pekerja Sedunia. 1 bulan lagi. Jumpa anda semua pada pd 1 Mei 2023 (Isnin) di Kuala Lumpur.

Pengambilan pelatih industri

Kami, Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK), ingin mencari seorang pelatih industri/intern bagi membantu perjalanan kolektif kami.Sebarang permohonan boleh dibuat & dihantar melalui e-mail kami seperti yang tertera dalam poster di bawah.

× Ada aduan? Hubungi SiAP!