Pelancaran Kempen Hapus Sistem Kontrak – Jaminan Kerja Hak Semua!

Tahun 2020 membawa satu impak besar dalam kehidupan pekerja di seluruh dunia, ia membuka mata kita tentang kepentingan pekerja barisan hadapan (frontliner) di masa wabak COVID-19 ini. Tetapi, ramai juga lupa bahawa pekerja pembersihan dan pengawal keselamatan di hospital, sekolah dan lain-lain premis Kerajaan Persekutuan Malaysia juga merupakan pekerja frontliner dan mereka sudah dilupa oleh Kerajaan Persekutuan Malaysia sehingga tidak diiktiraf pengorbanan mereka.

Kami mendesak Kerajaan Persekutuan Malaysia untuk:

1) Serap pekerja-pekerja kontrak di premis Kerajaan seperti pekerja pembersihan, pengawal keselamatan dan pekerja sebagai pekerja tetap di Kerajaan,

2) Hapuskan kronisma dan orang tengah (kontraktor),

3) Kurangkan pembaziran dan cekapkan pentadbiran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Sambutan May Day akan datang

Sejarah membuktikan kebangkitan kaum pekerja yang mengubah nasib kaum tertindas di dunia. Ayuh sertai Sambutan Mei 1- Hari Pekerja Sedunia. 1 bulan lagi. Jumpa anda semua pada pd 1 Mei 2023 (Isnin) di Kuala Lumpur.

Pengambilan pelatih industri

Kami, Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK), ingin mencari seorang pelatih industri/intern bagi membantu perjalanan kolektif kami.Sebarang permohonan boleh dibuat & dihantar melalui e-mail kami seperti yang tertera dalam poster di bawah.

× Ada aduan? Hubungi SiAP!