Pemantauan JPKK di Tampin & Alor Gajah – Petugas pembersihan & keselamatan sangat terabai

Harini ini JPKK memantau keadaan pekerja pengawal keselamatan & kebersihan di 10 sekolah dan 1 Hospital sekitar kawasan Tampin & Alor Gajah.

Situasi adalah sangat merunsingkan & membebankan bagi pihak pekerja. Pelbagai aduan & rintihan kami terima, dan semua nya sedih belaka. Rata-rata pekerja masih belum dibayar gaji minimum nasional RM1200 dan masih belum diberikan hak asasi minimum cuti tahunan 8 hari. Majikan merahsiakan kadar gaji minima pekerja yang sepatutnya dari pekerja!

Majoriti majikan/kontraktor juga gagal membayar bayaran overtime (OT) dengan tepat. Situasi ini lebih menyedihkan sekiranya kita ambil kira fakta bahawa, setelah setahun pandemik COVID berlalu, hospital terus beroperasi & sekolah kembali dibuka, tetapi mereka masih belum di-iktiraf sebagai frontliner, masih dianggap sebagai sumber tenaga murah yang hanya layak diupah dengan gaji yang hina dan boleh dibuang bila-bila masa.

Di mana kah kesudahan nya? Sudah dilanda pandemik global, tetapi kita masih belum sedar, siapakah barisan hadapan yang sebenar, siapa lagi kalau bukan CLEANER & PENGAWAL KESELAMATAN? Bukan kah kerja mereka sememangnya nyata mereka di barisan hadapan? si tukang periksa suhu, si tukang tulis nama pengunjung. Bagaimana pula dengan cleaner? Sampah, sisa tandas, dan kesihatan seluruh staf hospital, guru, dan murid sekolah bergantung kepada mereka. Tanpa mereka, hospital & sekolah hanya lah kilang penyakit.

Sudah sampai masa kita tamatkan penindasan & penghambaan zaman pasca-moden ini. Marilah kita bantu bina alternatif & masa depan yang lebih cerah untuk pekerja tulang belakang masyarakat yang sebenar.

Hapus sistem kontrak, sistem kontrak hanya menguntungkan kontraktor! Tandatangani petisyen kempen pembelaan frontliner dari sistem kontrak di laman web kami, ( jpkk.org ) Untuk maklumat lanjut dan aktiviti terkini, sila layari laman web kami.

#HapusSistemKontrak
#JaminanKerjaHakSemua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Isu penting mesyuarat nasional JPKK – vaksin, potongan gaji dan salahlaku pihak sekolah

Hari ini Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) telah mengadakan mesyuarat Nasional. Pekerja dari Perlis, Kedah, Kelantan, Pahang, Selangor, Perak, Melaka, Negeri Sembulan, Johor dan Wilayah Persekutuan menghadiri mesyuarat ini, Antara isu utama yang dibawa dalam perbincangan adalah 1. Mengapa Vaksin masih belum diberikan kepada Pengawal Keselamatan di sekolah yang merupakan kumpulan yang paling terdedah dengan […]

M. Kulasegaran menyarankan polisi sistem kontrak mengikut cara Pulau Pinang

JPKK & Kesatuan Pekerja Swasta Hospital Kerajaan berjumpa dengan bekas Menteri Sumber Manusia, YB M.Kulasegaran, bertujuan untuk mendapatkan sokongan beliau dalam usaha menghapuskan sistem kontrak bagi khidmat sokongan ‘frontliner’ di bangunan kerajaan. Beliau menyarankan supaya pelaksanaan polisi ini dilakukan mengikut cara kerajaan negeri Pulau Pinang, dimana kerajaan negeri terus mengupah pekerja dibawah pentadbiran sekolah (pengetua) […]

Font Resize
× Ada aduan? Hubungi SiAP!