Pesanan Hari Buruh 2022 dari JPKK

Tahun ini, hari buruh didampingi berita baik kenaikan gaji minima kepada RM1500. Ini adalah kemenangan bermakna untuk kaum pekerja terutama yang bersatu berjuang demi hak kenaikan gaji kearah gaji yang lebih bermaruah.

Kami dari JPKK mahu mengingatkan kawan-kawan seperjuangan untuk pastikan majikan mematuhi kadar baru gaji minima. Hanya pekerja domestik dan syarikat yang dibawah 4 pekerja sahaja dikecualikan.

Jika majikan berdegil, sila hubungi Sistem Aduan Pekerja (SiAP) 011-10767989 untuk bantuan khidmat nasihat. Anda juga boleh membuat aduan ke Jabatan Tenaga Kerja.

https://youtu.be/eOr2tYUPNBg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Sambutan May Day akan datang

Sejarah membuktikan kebangkitan kaum pekerja yang mengubah nasib kaum tertindas di dunia. Ayuh sertai Sambutan Mei 1- Hari Pekerja Sedunia. 1 bulan lagi. Jumpa anda semua pada pd 1 Mei 2023 (Isnin) di Kuala Lumpur.

Pengambilan pelatih industri

Kami, Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK), ingin mencari seorang pelatih industri/intern bagi membantu perjalanan kolektif kami.Sebarang permohonan boleh dibuat & dihantar melalui e-mail kami seperti yang tertera dalam poster di bawah.

× Ada aduan? Hubungi SiAP!