POTONGAN GAJI ‘CLEANER’ DITARIK SEMULA – KONTRAKTOR AKAN DIBAYAR PENUH KEMENTERIAN PENDIDIKAN

Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) manyambut baik keputusan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk menarik semula polisi pembayaran kepada kontraktor berdasarkan kehadiran pekerja. Kontraktor Kebersihan Bangunan dan Kawasan (KBK) akan dibayar penuh berdasarkan kontrak. Berikutan itu, kami harap tidak timbul lagi isu kontraktor terpaksa potong gaji pekerja KBK, termasuk ‘cleaner’ sekolah.

Kami juga ingin mengucapkan setinggi penghargaan dan tahniah kepada wakil-wakil pekerja KBK yang berani bersuara membantah arahan asal KPM. Kami berterima kasih kepada semua pihak yang prihatin kepada isu ini dan yang telah mendesak KPM sehingga ada perubahan. Kuasa rakyat sekali lagi terbukti adalah pendorong utama kemenangan pekerja pembersihan menuntut semula hak gaji minima mereka.

#KitaJagaFrontliner#CleanerJugaFrontliner#KuasaPekerja

Danial Hakeem
Penyelaras
Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK)
011-10907989

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Gaji cleaner sekolah dipotong?

Salam perjuangan, Jumaat lepas, lepas cleaner sekolah & JPKK bantah keputusan Kementerian Pendidikan (KPM) potong gaji, hari ahad KPM keluarkan kenyataan untuk bayar penuh kepada kontraktor mengikut kontrak asal, bukan ikut kehadiran pekerja. Tak ada alasan untuk pekerja dipotong gaji, tak kira sama ada 60% kehadiran atau 100% kehadiran. Gaji minimum mesti dibayar (RM1200). Minta […]

Font Resize
×Ada aduan? Hubungi SiAP!