YB Dr. Maszlee Malik berjanji untuk hentikan penindasan terhadap pekerja-pekerja kontrak sekolah

PRESS STATEMENT PARTI SOSIALIS MALAYSIA

DATE: 28th MARCH 2019

YB Dr.MASZLEE MALIK BERJANJI  UNTUK HENTIKAN PENINDASAN TERHADAP PEKERJA -PEKERJA KONTRAK SEKOLAH  

27 Mac 2019 – Bermula jam 2:15 petang, telah diadakan satu pertemuan antara Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) dengan Yang Berhormat Dr Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia yang berlangsung di Bangunan Kementerian Pendidikan Tinggi di Presint 5, Putrajaya.

Antara lain, JPKK telah mengemukakan permasalahan yang melibatkan pekerja-pekerja kontrak kerajaan di sekolah-sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) iaitu pekerja pembersihan sekolah, tukang kebun dan juga pengawal keselamatan sekolah.

Permasalahan yang diutarakan adalah berkaitan hal umum dimana pengurangan perbelanjaan kementerian telah mengakibatkan kontraktor memperkecilkan operasi yang sekaligus menjadikan lebih 12,000 pekerja kontrak ini kehilangan kerja. Dan mana-mana yang masih bekerja pula telah mengalami kekurangan pendapatan dengan beberapa perubahan yang berlaku.

Masalah yang dihadapi oleh pekerja-pekerja kontrak ini mempunyai dua puncanya. Pertama, sistem kontrak yang miskinkan pekerja. Di mana tempoh perkhidmatan seseorang pekerja kontrak tidak diambilkira. Ini menyebabkan keadaan di mana gaji sentiasa pada tahap  permulaan; caruman KWSP dan SOCSO selalu berasaskan gaji minima tidak kira pekerja itu kerja 20 tahun; cuti tahunan dan cuti sakit yang kurang. Juga tidak ada jaminan kerja di mana selepas 3 tahun, boleh hilang kerja.

Punca kedua adalah kontraktor yang langgar undang-undang kerja dan menindas pekerja seperti kegagalan kontraktor membayar gaji minima, atau bayar gaji lewat, gagal melunaskan caruman KWSP walaupun gaji pekerja dipotong, kaedah pengiraan bayaran kerja lebih masa yang tidak betul dan beberapa lagi masalah yang memangsakan golongan pekerja. Keadaan ini menjadi lebih buruk sebab KPM tidak mainkan peranan apabila aduan dibuat. Sebaliknya menasihatkan pekerja buat aduan di JTK. Di mana pekerja enggan sebab takut dimangsakan. Adakala kontraktor tidak hiraukan perintah mahkamah buruh. Perkara sebegini selalu berulag apabila kontraktor tukar 3 tahun sekali.  

YB Menteri KPM telah menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap penganiayaan pekerja oleh kontraktor yang  menindas pekerja  dan meminta pihak JPKK untuk bertindak sebagai perantara antara golongan pekerja dan KPM agar permasalahan ini dapat diselesaikan. Beliau juga memaklumkan untuk menyemak semula polisi-polisi berkaitan kontrak agar golongan pekerja tidak teraniaya.

YB Dr.Maszlee juga meminta JPKK menghantar semua kontraktor yang langgar undang-undang pekerjaan supaya siasatan dijalankan dan jika didapati benar, maka syarkat dan kontraktor akan disenaraihitamkan oleh KPM. YB menteri juga meminta jpkk Dan psm untuk membantu menubuhkan union untuk membela pekerja kontrak dimana beliau simpati dengan nasib mereka. 

JPKK juga mengusulkan beberapa syor jangka pendek untuk memperbetulkan keadaan sekarang dan juga syor jangka panjang agar sistem kontrak untuk tugas-tugas pembersihan, perkebunan dan kawalan keselamatan dihapuskan dan semua pekerja diserap menjadi kakitangan awam sekaligus menjadikannya lebih efisyen.

YB Menteri juga berkata sistem kobtrakter dulu berlandaskan kroni dan beliau akan memastikan amalan ini dihentikan sertamerta. Beliau turut  berjanji untuk memanjangkan syor-syor ini kepada kabinet dan Perdana Menteri serta juga kepada Jabatan Perkhidmatan Awam.

Wan Zamzahidi Wan Zahid

B/P Jaringan Pekerja Kontrak kerajaan (JPKK)

Ahli Jawatankuasa Pusat PSM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Sambutan May Day akan datang

Sejarah membuktikan kebangkitan kaum pekerja yang mengubah nasib kaum tertindas di dunia. Ayuh sertai Sambutan Mei 1- Hari Pekerja Sedunia. 1 bulan lagi. Jumpa anda semua pada pd 1 Mei 2023 (Isnin) di Kuala Lumpur.

Pengambilan pelatih industri

Kami, Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK), ingin mencari seorang pelatih industri/intern bagi membantu perjalanan kolektif kami.Sebarang permohonan boleh dibuat & dihantar melalui e-mail kami seperti yang tertera dalam poster di bawah.

× Ada aduan? Hubungi SiAP!