Wira, Wirawati dan Frontliner Yang Dilupa Dalam Belanjawan 2021

KENYATAAN MEDIA:

Wira, Wirawati dan Frontliner Yang Dilupa Dalam Belanjawan 2021

“Kami tidur dengan selamat kerana lelaki dan wanita yang bersedia pada waktu malam yang berjaga bertugas pada waktu malam untuk berdepan dengan keganasan yang akan mengancam kita.” – George Orwell

16 November 2020: Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) tidak bersetuju dengan Belanjawan 2021 yang dibentangkan di Parlimen oleh Kerajaan Persekutuan Malaysia pada 6 November 2020 kerana Belanjawan 2021 telah mengabaikan frontliner atau barisan depan yang memerangi wabak COVID-19. Kami mendesak Kerajaan Persekutuan Malaysia untuk menggolongkan semua kakitangan yang berada di barisan depan pertempuran melawan pandemik COVID-19 agar segera dalam Belanjawan 2021, tanpa mengira kelas, pekerjaan, nilai, atau asal usul mereka.

Pekerja pembersih di hospital, anggota keselamatan sekolah, dan tukang kebun yang mempertaruhkan nyawa mereka setiap hari di barisan depan untuk melawan wabak COVID-19 diabaikan dalam Belanjawan 2021 kerana sistem kontrak pekerjaan mereka. Mereka tidak dianggap sebagai frontliner oleh Kerajaan Malaysia kerana mereka diupah oleh pihak ketiga untuk bantuan sokongan di premis Kerajaan. Oleh demikian, mereka tidak layak dilindungi dengan Elaun Khas COVID-19 sebanyak RM600 sebulan (sehingga wabak tersebut berjaya diatasi) dan pembayaran sekali RM500 sebagai penghargaan atas sumbangan oleh barisan hadapan Kementerian Kesihatan (KKM).

Semasa ucapan Belanjawan 2021 di Parlimen, Menteri Kewangan Malaysia, YB Senator Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, “Kerajaan menghargai usaha dan pengorbanan barisan hadapan dalam memerangi wabak COVID-19 ini.” Walau bagaimanapun, pengecualian barisan depan, wira dan wirawati seperti pekerja pembersih di hospital, anggota keselamatan sekolah, dan tukang kebun yang dilupakan dari Belanjawan 2021 bertentangan dengan ucapann beliau dan juga nilai teras pertama Belanjawan 2021 Kerajaan Persekutuan iaitu untuk Melindungi Kesejahteraan Rakyat.

Selain itu, para wira dan wirawati kita yang dilupai terdedah kepada risiko penularan COVID-19 setiap hari kerana kekurangan Peralatan Pelindung Diri (PPE) seperti topeng muka, pelindung muka, sarung tangan, dan lain-lain ketika mereka bekerja di hospital dan sekolah . Dengan menyediakan PPE kepada pembersih hospital, anggota keselamatan sekolah, dan tukang kebun juga membantu mencegah / menghentikan penyebaran COVID-19 kepada anggota keluarga mereka dan orang lain. Ia dapat membantu meratakan lengkung kadar jangkitan (flatten the curve). Kerajaan Malaysia memperuntukkan sejumlah RM318 juta untuk pembelian PPE dalam Belanjawan 2021, namun kesihatan pekerja pembersih hospital, anggota keselamatan sekolah, dan tukang kebun ini tidak berada di bawah kuasa Kerajaan Persekutuan. Sebabnya, mereka bukan sebahagian daripada penjawat awam tetapi pekerja kontrak yang diupah oleh pihak ketiga. PPE mereka berada di bawah tanggungjawab syarikat kontrak mereka. Oleh itu, langkah-langkah pemotongan kos mungkin tidak dapat dihindari untuk perniagaan, sedangkan Kerajaan dapat memusatkan perhatian pada kos sosial untuk rakyatnya tanpa mematuhi sifat untung dan rugi oleh suatu perniagaan.

Menurut laporan kami, masalah penswastaan ​​sistem sokongan untuk premis Kerajaan merangkumi pembayaran gaji lewat, pembuangan kerja secara tidak adil, tiada kenaikan gaji, dan lain-lain. Penswastaan ​​tidak menyelesaikan masalah penjimatan kos untuk perbelanjaan Kerajaan tetapi memindah masalah tersebut kepada kos sosial seperti masalah kesihatan dan pertikaian di tempat kerja yang memerlukan lebih banyak sumber dari Kerajaan. Sudah tentu, pandemik COVID-19 memperburukkan masalah ini apabila wira dan wirawati kita yang dilupakan tidak dilindungi.

JPKK berkomitmen untuk mengembalikan semua pekerja kontrak di premis Kerajaan untuk menjadi sebahagian daripada penjawat awam sebelum Jun 2021. Seperti yang dikatakan oleh Geoge Orwell, “Kami tidur dengan selamat kerana lelaki dan wanita yang bersedia pada waktu malam untuk berdepan dengan keganasan yang akan mengancam kita.” Kami belum terlambat untuk memasukkan “lelaki dan wanita” dan wira-wirawati kita yang dilupa untuk kembali ke dalam bab buku sejarah kami yang akan dibaca oleh anak-anak kita, mengenai wira dan wirawati kita ketika kita mengalahkan wabak COVID-19!

Kami mendesak Kerajaan Persekutuan Malaysia, Perdana Menteri Malaysia, Menteri Kewangan Malaysia, Menteri Pendidikan Malaysia, dan Menteri Sumber Manusia untuk menggolongkan semua kakitangan yang berada di barisan depan pertempuran melawan pandemik COVID-19 agar segera dalam Belanjawan 2021, tanpa mengira kelas, pekerjaan, nilai, atau asal usul mereka.

Sekian

1. Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK)

2. Kesatuan Pekerja-Pekerja Swasta Perkhidmatan Sokongan Di Hospital-Hospital Kerajaan Semenanjung Malaysia

Hubungi: Wing Hoong (+60 11 5636 8136)

#KitaJugaFrontliner

Related

× Ada aduan? Hubungi SiAP!