Menteri Tolak Cadangan Bantuan RM300 Kepada Cleaner

MENTERI TOLAK CADANGAN BANTUAN RM300 KEPADA CLEANER

Menurut Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), bantuan ‘one-off’ ini hanyalah untuk golongan yang terdedah sahaja.

Ahli Parlimen Alor Gajah ini secara tidak langsung mengatakan yang cleaner hospital bukan lah golongan yang terdedah dalam usaha menentang COVID-19.

Beliau juga menolak cadangan kenaikan elaun khas untuk pengawal keselamatan, dengan alasan mereka telah menerima elaun khas RM200 sebulan sejak April.

JPKK berpendapat bahawa kenyataan ini tidak masuk akal.

https://www.thevibes.com/articles/news/7900/no-one-off-rm300-payment-for-hospital-cleaners-says-minister

Related

Peringatan tentang JPKK!

Ianya penting untuk anda memahami matlamat kami. Sertai kami untuk menghapuskan sistem kontrak. Daftar diri anda di: https://forms.gle/hLta5pBgpxPn77ZCA https://www.facebook.com/reel/1773921923051746

Diskusi Meja Bulat: Dilema Gaji Progresif?

Sekilas tentang diskusi meja bulat yang bertema 𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐚 𝐆𝐚𝐣𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐢𝐟 yang dianjurkan oleh 𝐉𝐏𝐊𝐊 bersama dengan Asia Europe Institute (𝐀𝐈𝐄), Universiti Malaya pada 𝟑𝟏 𝐉𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢 dan telah dihadiri oleh pelbagai pihak iaitu wakil Kementerian Ekonomi, International Labour Organization (ILO), Uni Malaysia Labor Centre (Uni-MLC), Labor Law Reform Coalition (LLRC), Malaysia Employer Federation (MEF) dan pakar-pakar […]

× Ada aduan? Hubungi SiAP!