Mesyuarat dengan Dr Dzulkefly Ahmad tentang penindasan semasa COVID-19

JPKK dan Kesatuan Pekerja Swasta Hospital Kerajaan baru jumpa Dr Dzulkefly Ahmad , bekas menteri KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA , yang juga merupakan ketua Selangor Task Force Covid 19 .

Tujuan perjumpaan adalah untuk membangkitkan isu cleaner & pengawal keselamatan hospital & sekolah yang ditindas sistem kontrak semasa COVID 19. Mereka diasak dengan gaji minima yang selalu dipotong tidak sah, KWSP & PERKESO tidak dicarum, cuti tahunan tiada, tiada kenaikkan gaji tahunan, mask & glove tidak cukup, penambahan beban kerja.

Proses perolehan tender yang tidak telus juga dibangkitkan oleh Kesatuan Pekerja Swasta Hospital Kerajaan . Ini untuk perhatian Dr Dzulkefly bagi menaikkan isu ini di jawatankuasa manifesto pilihanraya pembangkang, untuk serap pekerja-pekerja ini sebagai pekerja tetap. Kami juga meminta tolong agar beliau menghubungkan kami dengan menteri kesihatan yang sekarang Dr Adham Baba , supaya sama-sama dapat kita bincang cara atasi kelemahan sistem kontrak yang serba menindas bekerja B40 ini.

#HapusSistemKontrak
#CleanerJugaFrontliner
#JaminanKerjaHakSemua

Related

Peringatan tentang JPKK!

Ianya penting untuk anda memahami matlamat kami. Sertai kami untuk menghapuskan sistem kontrak. Daftar diri anda di: https://forms.gle/hLta5pBgpxPn77ZCA https://www.facebook.com/reel/1773921923051746

Diskusi Meja Bulat: Dilema Gaji Progresif?

Sekilas tentang diskusi meja bulat yang bertema 𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐚 𝐆𝐚𝐣𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐢𝐟 yang dianjurkan oleh 𝐉𝐏𝐊𝐊 bersama dengan Asia Europe Institute (𝐀𝐈𝐄), Universiti Malaya pada 𝟑𝟏 𝐉𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢 dan telah dihadiri oleh pelbagai pihak iaitu wakil Kementerian Ekonomi, International Labour Organization (ILO), Uni Malaysia Labor Centre (Uni-MLC), Labor Law Reform Coalition (LLRC), Malaysia Employer Federation (MEF) dan pakar-pakar […]

× Ada aduan? Hubungi SiAP!