Jangan zalimi pekerja! Perbincangan tentang masalah sistem kontrak dengan organisasi lain

Semalam, JPKK bermesyuarat bersama rakan-rakan seperjuangan dari kesatuan buruh, NGO, dan masyarakat sivil yang bertujuan membincangkan mengenai hasil kajian terbaru kami mengenai masalah sistem kontrak di bangunan kerajaan. Mesyuarat juga menghala kearah bagaimana kita boleh bersama-sama membawa perubahan untuk pekerja kontrak kebersihan & keselamatan di bangunan kerajaan seperti sekolah & hospital, yang selama ini ditindas kerana dasar penswastaan yang hanya membawa keuntungan kepada sesetengah pihak sahaja.

Sistem upah berdasarkan kontrak adalah suatu sistem yang tidak adil untuk pekerjaan berbentuk penjagaan kebersihan & keselamatan bangunan awam, terutama sekolah & hospital. Pekerjaan-pekerjaan ini akan terus wujud selagi sekolah & hospital terus wujud, kerana kebersihan & keselamatan premis-premis ini mesti dijaga pada setiap masa. Pekerja yang berusaha menjaga kebersihan & keselamatan ini melakukan kerja tetap tetapi tidak pula dianggap pekerja tetap oleh pihak kerajaan.

Ribuan terimakasih diucapkan kepada rakan-rakan yang hadir memberi sokongan. Diharapkan agar hubungan diantara kesatuan, NGO-NGO masyarakat sivil & JPKK terus dapat dieratkan lagi, bukan sahaja dalam perjuangan pembebasan dari sistem kontrak, malah lebih jauh lagi, kearah pembebasan pekerja dari segala bentuk penindasan.

Related

Diskusi Meja Bulat: Dilema Gaji Progresif?

Sekilas tentang diskusi meja bulat yang bertema 𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐚 𝐆𝐚𝐣𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐢𝐟 yang dianjurkan oleh 𝐉𝐏𝐊𝐊 bersama dengan Asia Europe Institute (𝐀𝐈𝐄), Universiti Malaya pada 𝟑𝟏 𝐉𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢 dan telah dihadiri oleh pelbagai pihak iaitu wakil Kementerian Ekonomi, International Labour Organization (ILO), Uni Malaysia Labor Centre (Uni-MLC), Labor Law Reform Coalition (LLRC), Malaysia Employer Federation (MEF) dan pakar-pakar […]

MENANG TUNTUTAN!

Pada pagi 15 Februari, kes tuntutan di JTK Sungai Petani, Kedah telah mendapat kemenangan. Kes ini diwakili oleh koordinator JPKK Kedah Saudara Maznan Dsm Ilanan bersama Peguam Tuan Arafas. Perintah bayaran tuntutan keseluruhan adalah RM7350.50. Sertai kami untuk menghapuskan sistem kontrak. Daftar diri anda di: https://forms.gle/hLta5pBgpxPn77ZCA #jaringanpekerjakontrakkerajaan#JaminanKerjaHakSemua#PengawalKeselamatan#pembersih#tukangcuci#PEKERJAKONTRAK#KEMENTERIANPELAJARANMALAYSIA#kementeriansumbermanusia

× Ada aduan? Hubungi SiAP!