MESYUARAT JPKK PUSAT DENGAN AJK JPKK NEGERI-NEGERI UTARA

MESYUARAT JPKK PUSAT DENGAN AJK JPKK NEGERI-NEGERI UTARA

Pada sabtu & ahad lepas, JPKK Pusat bersama dengan JPKK Kedah, Perak & Perlis telah bermesyuarat bincang gerak kerja perjuangan kita untuk tuntut sistem kerja tetap. Walaupun menghadapi hujan lebat & risiko banjir, kami ingin ucapkan terimakasih kepada semua, termasuk Jawatankuasa Negeri Kedah, Perak & Perlis kerana berjaya menganjurkan sesi perbincangan yang sangat penting untuk masa depan pekerja kontrak kebersihan, keselamatan & tukang kebun bangunan kerajaan.

Banyak cadangan, masalah & pendapat pekerja mengenai hala tuju JPKK dibincangkan bersama. Antara isu yang timbul adalah kekurangan ahli pekerja yang aktif kerana takut hilang kerja & tidak yakin dengan tuntutan JPKK untuk hapus sistem kontrak. Tetapi isu keyakinan & ketakutan boleh diatasi sekiranya lebih ramai tahu mengenai kejayaan pekerja menang banyak kes lawan majikan di Mahkamah. Apa-apa nasihat undang-undang boleh kita beri, termasuk khidmat peguam sekiranya kes pekerja dibawa ke mahkamah. Ramai kontraktor sudah digugurkan & disenaraihitamkan setelah kita lawan mereka.

Ahli JPKK juga perlu ingat bahawa Kementerian, Ahli-Ahli Parlimen & badan lain seperti pejabat buruh, SOCSO juga menghubungi JPKK sebagai wakil kumpulan pekerja kita. Kajian & tuntutan JPKK juga sudah dibentang dalam sidang dewan rakyat Parlimen. Aktiviti & tuntutan kita selalu keluar di Radio, surat-khabar, dan siaran TV. Ini bermaksud bahawa tuntutan kita untuk HAPUS SISTEM KONTRAK adalah sesuatu yang popular & boleh kita capai sekiranya kita atasi masalah keyakinan & ketakutan ini.

Jawatankuasa-jawatankuasa negeri kita akan menjalankan beberapa aktiviti untuk mengatasi masalah keyakinan & ketakutan ini. Antaranya ialah;
1. Mengadakan taklimat mengenai hak pekerja dengan menjemput pegawai pejabat buruh/SOCSO/KWSP.
2. Mengadakan aktiviti konvoi dikawasan negeri masing-masing untuk rekrut ahli baru & yakinkan mereka mengenai perjuangan kita.
3. Mengadakan mesyuarat bulanan dengan disiplin untuk memantapkan gerakan negeri.
4. Mewujudkan tabung gerakan untuk aktiviti masa hadapan negeri.
5. Membuat kerja-kerja awalan untuk meramaikan himpunan pekerja di masa hadapan (Himpunan Hari Buruh)

Selain dari itu, kita juga menayangkan video dokumentari & animasi mengenai perjuangan tuntut kerja tetap. Komik, buletin, dan leaflet juga diberikan untuk diedarkan sebagai bacaan kawan-kawan pekerja di negeri masing-masing.

Mesyuarat ini membakar semangat baru dikalangan pimpinan JPKK Negeri berdepan cabaran ditahun akan datang. Dalam kerisauan menghadapi ancaman Omicron, musim hujan, masalah keyakinan dan ketakutan, semangat rakyat jaga rakyat terus terbukti sebagai kekuatan yang kita sentiasa ada. Semoga kita lihat semula kejayaan & kekurangan JPKK tahun 2021 sebagai pengajaran untuk langkah yang lebih besar untuk tahun 2022.

*HIDUP JPKK, HIDUP PEKERJA, HIDUP PERJUANGAN*

Related

Lawatan JPKK di DUN Sungai Tua

Lawatan JPKK di DUN Sungai TuaPSM Sungai Tua bersama Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) telah mengadakan lawatan ke 5 sekolah kerajaan di sekitar DUN Sungai Tua.Sekolah-sekolah tersebut adalah SJK (T) Batu Caves, SJK (C) Kheow Bin, SK Taman Selayang 2, SMK Taman Selayang dan SMK Seri Selayang.Hasil lawatan ini kami dapat merekrut 7 pekerja kontrak […]

× Ada aduan? Hubungi SiAP!