Pekerja pembersihan tidak dibayar gaji selama 3 bulan!

04-03-2022, Pejabat Kementerian Pendidikan Malaysia Putrajaya –
Seramai 6 wakil yang mewakili pekerja pembersihan di 19 buah sekolah sekitar Sabak Bernam, Selangor bersama-sama dengan 2 wakil Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) telah mengadakan mesyuarat dengan pihak Kementerian Pendidikan Malaysia ( KPM).

Mesyuarat ini adalah berikutan daripada perhimpunan aman yang diadakan pada 18-02-2022 di depan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Sabak Bernam yang disertai oleh lebih kurang 100 pekerja. Pekerja berkumpul di PPD untuk mendapatkan pembelaan terhadap masalah mereka iaitu tidak dibayar gaji selama 3 bulan dari bulan November 2021 sehingga bulan Januari 2022. Pekerja terpaksa membawa masalah ini kepada PPD kerana mereka tidak mampu lagi besabar dengan janji-janji kosong yang diberi oleh majikan mereka, Syarikat AS Rezeki Resources dan Panggilan Efektif Enterprises dan gaji masih tidak dibayar sehingga ke hari ini.

Malah, mesyuarat dengan KPM juga tidak dapat menyelesaikan masalah pekerja secara terperinci dan hanya mengharapkan Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Kuala Selangor untuk mempercepatkan proses tuntutan bagi tunggakan gaji 3 bulan pekerja. KPM juga tidak memberikan tempoh yang jelas untuk selesaikan masalah pekerja ini.

Tuntutan pekerja-pekerja dan JPKK adalah bayar tunggakan gaji selama 4 bulan sehingga dari bulan November 2021 sehingga bulan Februari 2022 dengan kadar segera serta senaraihitamkan syarikat kontraktor yang melanggari undang-undang buruh dan yang gagal menjaga kebajikan pekerja-pekerja. Ini adalah untuk mengelakkan masalah-masalah sebegini berlaku yang merumitkan dan menyukarkan kehidupan pekerja.

Rantaian sistem kontrak menenggelamkan dan menghilangkan kesemua hak pekerja yang menyebabkan pekerja hilang saluran untuk membuat aduan bagi mempertahankan hak mereka. Kesemua pihak yang terlibat dalam rantaian ini enggan mengambil tanggungjawab untuk menjaga hak dan kebajikan pekerja. Adalah sangat jelas sistem kontrak ini memangsakan pekerja dan merumitkan lagi keadaan mereka.

Sejak tahun 2016, JPKK tekad dengan tuntutan utamanya iaitu HAPUSKAN SISTEM KONTRAK DI PREMIS KERAJAAN SEPERTI SEKOLAH DAN HOSPITAL untuk menghalang berlakunya ketidakadilan terhadap pekerja secara berterusan. Perjuangan kelas pekerja ini akan tetap berterusan sehingga pekerja mendapat keadilan dan tidak menjadi mangsa kepada sistem yang menguntungkan kroni-kroni besar.

Related

Lawatan JPKK di DUN Sungai Tua

Lawatan JPKK di DUN Sungai TuaPSM Sungai Tua bersama Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) telah mengadakan lawatan ke 5 sekolah kerajaan di sekitar DUN Sungai Tua.Sekolah-sekolah tersebut adalah SJK (T) Batu Caves, SJK (C) Kheow Bin, SK Taman Selayang 2, SMK Taman Selayang dan SMK Seri Selayang.Hasil lawatan ini kami dapat merekrut 7 pekerja kontrak […]

× Ada aduan? Hubungi SiAP!