200 Pengawal Keselamatan Sekolah 2 Bulan tak Bergaji: KPM HENTIKAN WIRA CORPS, GANTI SYARIKAT LAYAK!

Lebih kurang 200 Pekerja Kawalan Keselamatan Sekolah dibawah naungan syarikat Wira Corps Security (M) Sdn Bhd tidak bergaji selama 2 bulan.

JPKK mendapat berita terbaharu ini setelah penghebahan mengenai 38 Pengawal Keselamatan Sekolah Perlis yang hidup 2 bulan tanpa gaji dibawah syarikat ini. Setelah dihubungkan dengan pekerja negeri lain, diketahui bahawa syarikat ini juga gagal membayar gaji kepada lebih kurang 200 orang pekerja dari Perlis, Perak, Pulau Pinang, Negeri Sembilan & Sarawak.

Bukan itu sahaja, ramai pekerja juga mengadu bahawa caruman KWSP & PERKESO mereka tidak dibuat sejak setahun lepas. Bayaran OT juga tidak mengikut kadar yang sepatutnya.

Dr Radzi Jidin Kementerian Pendidikan Malaysia mesti ambil tindakan segera dengan menamatkan kontrak syarikat ini, dan mengupah syarikat yang benar-benar berkelayakan sahaja. Kebajikan & wang hasil titik peluh pekerja mesti dipulangkan semula tanpa sebarang alasan.

#SelamatkanPengawal #WiraCorpsManaGaji

Datuk Seri M Saravanan Kementerian Sumber Manusia

Setakat pengetahuan kami, sekolah-sekolah yang terlibat adalah;

Negeri Sembilan
1. SKPK Teluk Kemang
2. SK intan Perdana
3. SMK intan perdana
4. Sma telok kemang
5. Sk pasir panjang
6. Smk pasir panjang
7. Sk tanjung agas
8. Sk linggi
9. Sk dato haji yusof linggi

Pulau Pinang
Smk bukit jambul
Smk sungai nibong
Smjk phor tay
Sjkc keong hoe
Sjkc shih chung cawangan sg nibong
Sjkc kwang hwa
Sjkc min sin
Kediaman guru guru kerajaan sg nibong
Sekolah Agama perempuan al mansor/asrama Al mansor
PPD Timur laut
sekolah rendah Wellesley
pusat kecermalangan sukan Westland (Pksw)sekolah lelaki Westland

Perlis
SK LKTP Chuping, SK Guar Nangka, SK Oran, SK Bukit Keteri, SK Tengku Budriah, SKJC Hwa Aik, SMK Arau, SMK Tengku Budriah, Asrama Sukan JPN Perlis dan Kuarters Guru SMK Tengku Budriah.

Perak
SJKC kampong coldstream perak

Related

Peringatan tentang JPKK!

Ianya penting untuk anda memahami matlamat kami. Sertai kami untuk menghapuskan sistem kontrak. Daftar diri anda di: https://forms.gle/hLta5pBgpxPn77ZCA https://www.facebook.com/reel/1773921923051746

Diskusi Meja Bulat: Dilema Gaji Progresif?

Sekilas tentang diskusi meja bulat yang bertema 𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐚 𝐆𝐚𝐣𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐢𝐟 yang dianjurkan oleh 𝐉𝐏𝐊𝐊 bersama dengan Asia Europe Institute (𝐀𝐈𝐄), Universiti Malaya pada 𝟑𝟏 𝐉𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢 dan telah dihadiri oleh pelbagai pihak iaitu wakil Kementerian Ekonomi, International Labour Organization (ILO), Uni Malaysia Labor Centre (Uni-MLC), Labor Law Reform Coalition (LLRC), Malaysia Employer Federation (MEF) dan pakar-pakar […]

× Ada aduan? Hubungi SiAP!