JPKK hari ini pantau keadaan sekolah-sekolah sekitar pejabat kami di Petaling Jaya

JPKK hari ini pantau keadaan sekolah-sekolah sekitar pejabat kami di Petaling Jaya.

Rupanya ramai pekerja mengalami masalah penindasan majikan. Ada pengawal keselamatan yang dipotong gaji tanpa sebab, ada kerja tanpa cuti sebulan tapi menerima gaji untuk 26 hari. 4 hari lagi ditelan orang tengah. Ada juga yang OT 4 jam sehari, tapi dikira 3 jam sahaja dalam slip gaji.

Pekerja kebersihan juga tidak terkecuali dari penindasan. Ada yang kami jumpa, dipaksa kongsi gaji dengan rakan sekerja walaupun kerja penuh. Kerja tanpa cuti itu perkara biasa, malah jika cuti dengan pengganti pun dipaksa membayar pengganti dari poket sendiri.

JPKK berharap pekerja akan bersama berani dengan JPKK menggunakan segala saluran untuk melawan, tuntut semula hak yang dicuri. Jika anda memerlukan bantuan & nasihat, hubungi Sistem Aduan Pekerja (SiAP) 011-1076 7989. Kami sedia membantu.

Related

Lawatan JPKK di DUN Sungai Tua

Lawatan JPKK di DUN Sungai TuaPSM Sungai Tua bersama Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) telah mengadakan lawatan ke 5 sekolah kerajaan di sekitar DUN Sungai Tua.Sekolah-sekolah tersebut adalah SJK (T) Batu Caves, SJK (C) Kheow Bin, SK Taman Selayang 2, SMK Taman Selayang dan SMK Seri Selayang.Hasil lawatan ini kami dapat merekrut 7 pekerja kontrak […]

× Ada aduan? Hubungi SiAP!