Pesanan Hari Buruh 2022 dari JPKK

Tahun ini, hari buruh didampingi berita baik kenaikan gaji minima kepada RM1500. Ini adalah kemenangan bermakna untuk kaum pekerja terutama yang bersatu berjuang demi hak kenaikan gaji kearah gaji yang lebih bermaruah.

Kami dari JPKK mahu mengingatkan kawan-kawan seperjuangan untuk pastikan majikan mematuhi kadar baru gaji minima. Hanya pekerja domestik dan syarikat yang dibawah 4 pekerja sahaja dikecualikan.

Jika majikan berdegil, sila hubungi Sistem Aduan Pekerja (SiAP) 011-10767989 untuk bantuan khidmat nasihat. Anda juga boleh membuat aduan ke Jabatan Tenaga Kerja.

https://youtu.be/eOr2tYUPNBg

Related

Peringatan tentang JPKK!

Ianya penting untuk anda memahami matlamat kami. Sertai kami untuk menghapuskan sistem kontrak. Daftar diri anda di: https://forms.gle/hLta5pBgpxPn77ZCA https://www.facebook.com/reel/1773921923051746

Diskusi Meja Bulat: Dilema Gaji Progresif?

Sekilas tentang diskusi meja bulat yang bertema 𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐚 𝐆𝐚𝐣𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐢𝐟 yang dianjurkan oleh 𝐉𝐏𝐊𝐊 bersama dengan Asia Europe Institute (𝐀𝐈𝐄), Universiti Malaya pada 𝟑𝟏 𝐉𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢 dan telah dihadiri oleh pelbagai pihak iaitu wakil Kementerian Ekonomi, International Labour Organization (ILO), Uni Malaysia Labor Centre (Uni-MLC), Labor Law Reform Coalition (LLRC), Malaysia Employer Federation (MEF) dan pakar-pakar […]

× Ada aduan? Hubungi SiAP!